•  

   

   

   

   

  Σεμινάρια

  broken image

  Μετάβαση από την Κλασική μουσική στον Αυτοσχεδιασμό | Καθηγητής: Στάθης Άννινος

  “Ο αυτοσχεδιασμός, αποτελεί μία δημιουργική και μαγική διαδικασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την γέννηση και την εξέλιξη της Μουσικής αλλά και της ανθρώπινης έκφρασης και δημιουργίας".

   

  Για το διδακτικό έτος 2022-2023, το Μusic Hub διοργανώνει ετήσιο σεμινάριο πάνω στον Αυτοσχεδιασμό με θέμα «Μετάβαση από την Κλασική μουσική στον Αυτοσχεδιασμό». Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, σολίστες της Κλασικής μουσικής και σε μουσικούς που θέλουν να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να καταφέρουν μέσω της πράξης, της παρατήρησης και της ανάλυσης, άμεσων και περιεκτικών παραδειγμάτων, να αντλήσουν ιδέες κι έμπνευση από τα έργα σπουδαίων συνθετών της Κλασικής μουσικής, όπως των Bach, Beethoven, Mozart, Ravel, Satie, Brahms, Debussy αλλά και μεγάλων συνθετών/πιανιστών της Τζαζ όπως των K. Jarrett , B. Mehldau , C. Corea κ.α.

   

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  Ο αυτοσχεδιασμός στη Μουσική, θα μπορούσαμε ενδεικτικά να πούμε ότι είναι μια σύνθεση της στιγμής η οποία, «γεννιέται» και «πεθαίνει» σε πραγματικό χρόνο.

  Είναι σημαντικό, να τον προσεγγίσουμε ως εν δυνάμει συνθέτες.

  • Με ποιον τρόπο θα μπορούσε ένας σπουδαστής ή ερμηνευτής της Κλασικής μουσικής να αυτοσχεδιάσει πάνω στο όργανο μέσα από τη μουσική που μελετάει;

  • Ποια είναι η σχέση του αυτοσχεδιασμού με τη Σύνθεση ,ποσό κοντά και ποσό μακριά απέχουν μεταξύ τους;

  • Οι μεγάλοι συνθέτες υπήρξαν και σπουδαίοι αυτοσχεδιαστές, τι έχουν να μας διδάξουν;

  • Γιατί η εναρμόνιση πάνω στο πιάνο, δυσκολεύει τους Κλασικούς πιανίστες και πως θα μπορούσαν να την αναπτύξουν μέσω μίας δημιουργικής και μεθοδικής διαδικασίας;

  • Πως μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς με το Ρυθμό, και πόση σημασία παίζει ο τρόπος με τον οποίο τον αισθανόμαστε ώστε να απελευθερώσουμε τις ιδέες μας;

  • Η Τέχνη των παραλλαγών, μια άσκηση φαντασίας και δημιουργικότητας, που σχεδόν όλοι οι συνθέτες της Κλασικής μουσικής ασχολήθηκαν. Γιατί όχι κι εμείς;

  • Πως μπορώ να γίνω ανεξάρτητος από μία παρτιτούρα και παράλληλα να οδηγηθώ σταδιακά, σε έναν αυτοσχεδιασμό;

   

  Το σεμινάριο ‘’Μετάβαση από την Κλασική Μουσική στον Αυτοσχεδιασμό’’ προέκυψε από την ανάγκη δημιουργίας μιας μεθόδου εισαγωγής στην Τέχνη του αυτοσχεδιασμού για Κλασικούς μουσικούς, αντλώντας παραδείγματα από τον αστείρευτο πλούτο της Κλασικής μουσικής, μέσω ενός ρεπερτορίου το οποίο ήδη μας είναι γνωστό και οικείο τόσο χέρια, όσο και στα αυτιά μας.

   

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1)Αυτοσχεδιασμός και Μουσική δημιουργία

  2)Αρμονία,ένα «ζωντανό» στοιχείο του αυτοσχεδιασμού

  3)Ο ρυθμός και τα στοιχεία που τον διέπουν

  4)Μοτίβο: Ο πυρήνας της δημιουργίας

  5)Θέμα και παραλλαγές

  6)Υπάρχει λάθος νότα;

  7)Ο αυτοσχεδιασμός στην πράξη

  8)προετοιμασία των σπουδαστών για την παρουσίαση του Εργαστηρίου στις τελικές συναυλίες της διδακτικής περιόδου.

   

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος από τον διδάσκοντα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 18:00.

  Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στη Γραμματεία στο 210 92 38 990.

   

  OΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:

  α) Βρίσκονται σε επίπεδο οργάνου από Μέση σχολή και πάνω.

  β) Έχουν καλή γνώση της Αρμονίας.

  γ) Να περάσουν από Ακρόαση.

  Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, εφόσον δεν ξεπεράσουν τις 3 απουσίες κατά τη διάρκεια του ετήσιου σεμιναρίου.

   

  ΑΚΡΟΑΣΗ

  1. Εκτέλεση ενός κομματιού της αρεσκείας σας, από Μέση σχολή και πάνω.

  2. Μια βασική εναρμόνιση στο πιάνο του βασικού θέματος του Ah, vous - dirai Je Maman (W.A. Mozart)

  3. Αν ο εκτελεστής αυτοσχεδιάζει, έναν μικρό αυτοσχεδιασμό στο όργανο είτε ελεύθερο είτε σε μια συγκεκριμένη φόρμα επιλογής του.

  4. Ένα απλό μελωδικό και ρυθμικό σολφέζ το οποίο θα δοθεί μια εβδομάδα πριν την ακρόαση.

  Η Ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του Music Hub, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17:00

   

  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  Για το διδακτικό έτος 2022-23, τα μαθήματα του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στην κεντρική αίθουσα του Music Hub και θα πραγματοποιηθούν σε τρία τρίμηνα κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Ιουνίου, ώρες 18:00 – 20:00, σύμφωνα με τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  A’ τρίμηνο: κάθε Τετάρτη από 12 Οκτωβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2022

  Β’ τρίμηνο: 11 Ιανουαρίου έως 8 Μαρτίου 2023

  Γ’ τρίμηνο: 15 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου 2023

   

  ΔΙΔΑΚΤΡΑ

  • Τα δίδακτρα είναι 80€ το μήνα, και πληρώνονται στο πρώτο 10ήμερο του εκάστοτε μηνός.

  • Σε περίπτωση προπληρωμής τριμήνου παρέχεται έκπτωση 30€.

  broken image

  Πιανίστας και συνθέτης

  Ο Στάθης Άννινος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πιανίστας, δάσκαλος μουσικής και συνθέτης.

  Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου στην τάξη της Χριστίνα Βουτσίνου και πτυχίου Φούγκας στην τάξη του Αθανάσιου Νάστου.

  Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα, στον Τάκη Φαραζή.

  Συμμετείχε σε σεμινάρια των Daniel Carter, Shai Maestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.α.

  Μάθετε Περισσότερα

   

  Δείτε τα παρακάτω βίντεο:

  https://youtu.be/DV9r3HD7JkQ

  https://youtu.be/kmfvNsRnj28

  https://youtu.be/tpNzjUKnycc

  https://youtu.be/YoA4PYAQE2o

  https://youtu.be/qCjMLjMSA8Q

 • Δήλωσε Συμμετοχή

  Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας

 • Προηγούμενα Σεμινάρια - Webinars

  #musichub

  broken image

  Sounding Movers - Open Class

  16/23/29/30 Απριλίου 2020

  Το πρόγραμμα Sounding Movers βασίζεται πάνω στην έρευνα που ολοκλήρωσε η Γεωργιάνα Φιλιππάκη στο πανεπιστήμιο του Codarts στην Ολλανδία, ’’Πως μπορεί η φωνή σε συνδυασμό με την κίνηση να βοηθήσει άτομα με μετατραυματικό στρες’’. Σε αυτό το open class το πρόγραμμα επεκτείνεται και ανοίγει με σκοπό να βοηθήσει το σώμα των μουσικών.

  Μέσα από την εμπειρία της και την εκπαίδευση πάνω στη μουσική και το χορό δημιούργησε, συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές όπως Feldenkrais και τη μέθοδο Gaga, ασκήσεις για ένα καλό ζέσταμα για πριν και μετά τη μουσική μελέτη προς αποφυγή τραυματισμών και για καλύτερο αποτέλεσμα στο performance.

  broken image

  Piano Express Junior (Group Edition)

  17 Ιουν - 22 Ιουν, 2019

  Ξεκινώντας το ταξίδι της μουσικής σε 6 μέρες!
  Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να έρθουν οι μαθητές σε πρώτη επαφή με το πιάνο αλλά και τη μουσική γενικότερα. Κατά τη διάρκεια του workshop τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το πιάνο, μέσα από παιχνίδια και μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ομαδικότητα και στη συνεργασία των παιδιών. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων η κάθε ομάδα θα μάθει με άτυπη μάθηση ένα μικρό κομμάτι που θα το παρουσιάσει την τελευταία μέρα σε μια μικρή συναυλία! Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης πιστοποιητικό για τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ.

  Υπεύθυνη προγράμματος: Eλέσα Παπακώστα Σμύρη

  broken image

  'Piano Express Junior'

  18-23 Ιουνίου, 2018

  To Μusic Ηub σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσιάζει το πρότζεκτ 'Piano Express Jounior' για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

  Υπεύθυνη προγράμματος Ελέσα Παπακώστα Σμύρη

  broken image

  'The 4th Dimension in Singing' Phillip Weiss

  17 Ιουνίου, 2018

  To Μusic Hub παρουσιάζει ένα σεμινάριο για την τέχνη της φωνής από έναν βραβευμένο καλλιτέχνη παγκοσμίου βεληνεκούς, τον Philipp Weiss. Ο Weiss μέσα από μια 20ετή και πλέον πορεία τόσο στο χώρο της τζαζ καλλιτεχνικής σκηνής όσο και ως καθηγητής στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, προσεγγίζει τη φωνή από μια τέταρτη διάσταση. Σκοπός του σεμιναρίου είναι ο κάθε συμμετέχοντας να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τις ιδιότητες της φωνής του και να τις συνδέσει με το πνευματικό του δυναμικό.
  Ο Philipp Weiss είναι ο πρώτος Γερμανός τραγουδιστής της τζαζ που έχει αναδειχτεί στην παγκόσμια σκηνή. Ο τύπος τον περιγράφει ως τον 'Μichael Bublé της Γερμανίας' (Rondo Magazin) και τον 'Frank Sinatra από το Μόναχο' (Süddeutche Zeitung). Έχει συνεργαστεί με θρυλικά ονόματα της τζαζ όπως ο Steve Kuhn και δίσκοι του κυκλοφορούν από τη Universal Music.